Nieuws

apr 3, 2015

Met een olympische vlam hand in hand naar SportCity


Op vrijdag 3 april hebben 66 leerlingen van het 6e leerjaar van GVLS Mater Dei en GO! De Zonnewijzer op een sportieve manier kennisgemaakt met atleten van Special Olympics Belgium. Wie zijn deze atleten? Welke sporten doen ze zoal? Hebben ze al eens een medaille gewonnen? Hoe is het om met een verstandelijke beperking te leven? En welke impact heeft sport, en meer specifiek SOB, op hun leven?
Dit waren een aantal vragen die de leerlingen beantwoord kregen tijdens deze speciale en sportieve ontmoeting. 

Categorie: Algemeen
Ingezonden door: Aisling van Vliet

De ochtend startte met een indrukwekkende video van de Zomerspelen die in september 2014 in Antwerpen plaatsvond. Daarna kwamen Evi, Michaël en een andere atleet getuigen over hun leven als atleet met een verstandelijke beperking. Vervolgens werden de leerlingen in kleine groepen onderverdeeld om zo met elkaar in gesprek te kunnen gaan. Een aantal leerlingen deelden dat ze zelf familieleden of vrienden hebben met een verstandelijke beperking.

"Ik vind het fijn dat jullie kunnen sporten" zei een leerling in het groepje met SOB atleet Michaël. Michaël beaamde dat maar vertelde ook dat het niet altijd gemakkelijk is om een sportclub in de buurt te vinden waar mensen met een beperking aanvaard worden.

Na de getuigenis, wandelden de leerlingen samen met de atleten naar SportCity en mochten ze, dankzij Special Olympics Belgium, de olympische vlam vasthouden.

Eenmaal aangekomen in SportCity werd de groep in twee verdeeld om aan "unified sport" te doen, d.i. samen sporten met mensen met een verstandelijke beperking.  Ze konden kiezen uit basketbal of atletiek (4 x 100 m).

De Brede School hoopt in de toekomst meer gelijkaardige ontmoetingen te faciliteren zowel voor leerlingen uit het lager onderwijs als het secundair onderwijs.

De Nationale Spelen van SOB vinden plaats van 13 - 16 mei in Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. Meer informatie over de Nationale Spelen vind je hier terug: http://www.special-olympics.be/nl/nationale-spelen-2015/