Nieuws

okt 24, 2018

Constantine vertelt over haar YOUCA Action Day


Constantine (6e middelbaar, MDI) vertelt over haar werkdag in GBS Mooi-Bos, haar vroegere school. Ze deed dit in het kader van de YOUCA Action Day, en dag waar een leerling te werk gesteld wordt in een organisatie of bedrijf ten voordele van een goed doel.
Categorie: Algemeen
Ingezonden door: Aisling van Vliet

Toen ik op één september hoorde dat ik voor één dag in een bedrijf zou moeten werken, voelde ik mij een beetje  verloren. Hoe ging ik mijn job vinden? Zou ik zeker een job via de jobbank krijgen? Zou ik mijn job op tijd vinden?

Op een maandagavond ging ik, zoals gewoonlijk, naar mijn gitaarles die in mijn oude lagere school (GBS Mooi-Bos) plaatsvindt. Ik kreeg opeens het idee om te vragen aan de directrice of het project van Youca de school zou interesseren. Dankzij de hulp van Mevrouw Vandewerken en van Mevrouw van Vliet (Brede school coördinator) werd ik gesponsord door het Gemeenschapscentrum Kontakt en kreeg ik zo de kans om één dagje op Mooi-Bos te werken.

Op 18 oktober ben ik dus, net zoals vroeger, naar mijn basisschool vertrokken. Maar deze keer zouden kinderen en leerkrachten mij als een juf of stagiair beschouwen. Eerst heb ik samen met Juf Marina, die mij als peuter heeft gekend, gezorgd voor de opvang. Al die nieuwsgierige kinderen  kwamen mij vragen wie ik was, wat ik zou doen,… Ze waren zeer enthousiast en na tien minuten had ik al met verschillende kinderen gesproken.

Tijdens de voormiddag heb ik les gegeven. Ik heb Engels gegeven in het 3de, 4de en 5de leerjaar. Ik had een “English Passport” voorbereid waar de kinderen zich, zoals in vriendenboekjes, moesten presenteren. De woorden waren dan wel in het Engels: zo stond bijvoorbeeld “Name, Date of birth, Nationality, favourite food,…” in de plaats van “Naam, Verjaardag, Nationaliteit, Lievelingsgerecht,…” Vooral het 3de leerjaar was zeer geïnteresseerd in het leren van Engels. De kinderen zaten allemaal aandachtig naar mij te luisteren. In het 4de en 5de leerjaar waren ze iets luidruchtiger. Zij vonden de les wel leuk en dat wist ik door het  “Oh neen, Juf Constantine, kom terug!” dat  ik hoorde toen ik de klassen verliet.

Ik heb ook een klasgesprek in het 6de leerjaar moeten animeren. De kinderen van het 6de waren echt geïnteresseerd en stelden veel vragen. De juf van het 6de leerjaar, die ook mijn juf was toen ik in het vijfde leerjaar zat, was tijdens het klasgesprek aanwezig. Op het einde van het gesprek zei ze tegen mij dat ik dat heel goed kon en dat ze super trots op mij was. Ik kon enkel blij zijn nadat ze deze woorden had uitgesproken.

Tijdens de middag ben ik ook naar het bos met het 4de,5de en 6de leerjaar geweest. Ik heb daar enkele conflicten moeten oplossen. Dat hoort ook bij de taken van een juf! Het was ook leuk om te zien dat de kinderen echt blij waren om in het bos te spelen.

Tijdens de namiddag heb ik voor de kleuters gezorgd. Ik heb allerlei verhaaltjes voorgelezen, samen met hen getekend en voor hen gezorgd. Een intens moment was toen mijn oude kleuterjuf naar mij keek terwijl ik aan het voorlezen was en dat ik in haar ogen kon zien dat ze trots op mij was. Uiteindelijk heb ik daarna nog tot 17 uur in de opvang voor de kinderen gezorgd.

Die dag was voor mij een intense mix van liefde, nostalgie en geluk. De negen jaar die ik op Mooi-Bos heb doorgebracht waren echt super. Na zes jaar terugkomen als juf en niet als leerling was een hele uitdaging: de helft van de leerkrachten kende ik niet en ik was daar alleen, zonder mijn klasgenoten. Bovendien ben ik ook gedurende die zes jaren veranderd: ik heb me van kind tot jonge volwassene ontwikkeld. Het is uiteindelijk heel goed verlopen en ik heb de sfeer van vroeger opnieuw kunnen voelen. Op het einde van de dag werd ik er zelfs nostalgisch van.

Ik bedank Mevrouw Vandewerken ( een leuke directrice!) , Mevrouw van Vliet en al mijn (oude) leerkrachten om mij de gelegenheid te hebben gegeven om die job voor één dag te kunnen uitoefenen. Ik had op het einde van de dag niet de indruk gewerkt te hebben, want ik heb mij enkel geamuseerd.

Wat ik het leukste vond was de liefde die je aan kinderen geeft en ook terugkrijgt. Meerdere kinderen hebben mij gevraagd om terug te komen. Toen ik weg moest, hebben alle kinderen mijn een knuffel gegeven en had ik zin om nog langer te werken. Dit was dus een geniale ervaring en wie weet , een voorbereiding op mijn toekomstige job?

Constantine, lln 6e middelbaar MDI