De drie derde leerjaren van de drie partnerscholen kamperen in de jeugdbibliotheek! Op een vrijdagnamiddag na school vertrekken ze richting bibliotheek, alwaar ze kunnen kiezen tussen allerlei boeken- en leesworkshops. Nadien wordt er samen gegeten, tanden gepoetst en de pijama's aangedaan. Dan volgt een groot zoekboekenspel waar ze getrotseerd met zaklampen op zoek gaan naar het boekenmonster.

De avond wordt afgesloten met een massavoorleesmoment. Een voorlezer leest onder een lichte spot een verhaal terwijl alle kinderen, lekker ingeduffeld in hun slaapzak, luisteren. Nadien kruipen ze in hun tenten die tussen de boekenrekken staan opgesteld en lezen met hun zaklamp nog een laatste boekje.

Mama's en papa's komen de volgende ochtend hun kinderen ophalen in de bibliotheek, alwaar ze uitgenodigd worden een tas koffie of thee te drinken of een bibliotheekpasje aan te maken voor hun kinderen die nog geen pasje hebben.

Een week later worden alle kinderen en ouders opnieuw uitgenodigd in de bibliotheek voor een fototentoonstelling van de bijzondere nacht in camping bib.